Su Ürünleri Kanununda değişiklik
-AMATÖR BALIKÇILAR, BELİRLENEN YERLER VE TÜRLER İÇİN AVLANMA İZNİ BELGESİ ALACAK. SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM ALANLARINDA ALICI ORTAM STANDARTLARI TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI, ATIK SU DEŞARJ STANDARTLARI İSE ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞINCA BELİRLENECEK.
ANKARA (A.A) - 09.07.2008 -TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda, Su Ürünleri Kanununda değişiklik öngören tasarının 10 maddesi daha kabul edildi.
Komisyon, geçen hafta ilk 3 maddesini kabul ettiği tasarı üzerindeki çalışmalarına bugün de devam etti. Komisyon, 18 maddeden oluşan tasarının, 10 maddesini daha kabul etti.
Tasarının kabul edilen maddelerine göre, ticari amaçla su ürünleri üretiminde bulunacak kişiler ve bu amaçla kullanılacak balıkçı gemileri için ruhsat tezkeresi alınması zorunlu olacak.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca belirlenmiş istihsal yerleri ve türleri için ticari amaç dışı; spor, dinlenme ve eğlenme gibi amaçlarla su ürünleri avcılığı yapacak olanlar, izin belgesi alacak.
Ruhsat tezkeresi ve izin belgesi verilmesi işlemi, su ürünleri avcılığının sürdürülebilirliğinin sağlanması ve stoklar üzerindeki av baskısının azaltılması amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca durdurulabilecek.
BALIKÇILIĞIN DESTEKLENMESİ
Balıkçılığın desteklenmesi amacıyla su ürünleri üretimde kullanılacak araç ve malzemelerin ithalatında alınan her türlü vergi, resim ve harçları indirmeye veya tamamen kaldırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının sağlanması, su ürünleri sektörünün ekonomik olarak devamının temin edilmesi, balıkçılıkla geçinen bölgelerin desteklenmesi amacıyla destekleme tedbirleri alacak.
Her türlü patlayıcı, öldürücü, uyuşturucu, uyutucu, zehirleyici, aşındırıcı maddeler ve sönmemiş kireçle avcılık yapılması ve bunların gemide bulundurulması; elektroşok veya hava tazyiki ile su ürünlerinin istihsalinin yapılması da yasaklanıyor.
Bilimsel nitelikli çalışma amacıyla elektrik, elektroşok ve hava tazyiki yöntemleriyle su ürünleri istihsali yapılması Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine tabi olacak.
ATIK SU DEŞARJ STANDARTLARI
Sağlığa zararlı maddelerin, su ürünleri üretim yerlerinde dökülmesi yasaklanıyor.
Su ürünleri üretim alanlarında “alıcı ortam standartları” Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca, atık su deşarj standartları ise Çevre ve Orman Bakanlığınca belirlenecek. Atık su deşarjlarının belirlenen standartlara uygunluğunun denetimi, Çevre ve Orman Bakanlığınca yürütülecek.
Su ürünleri üretim araçlarına zarar veren maddelerin iç sulara, denizlerdeki üretim yerlerine, civarına atılması veya atılacak şekilde tesisat yapılması yasaklar kapsamına alınıyor.
Yabancılar, spor, dinlenme ve eğlenme amaçlarıyla Türkiyede su ürünleri avcılığı yapabilecek.
El konulan su ürünlerinden tüketiminde sakınca görülmeyenler, en yakın satış yerinde açık artırmayla satılabilecek.
Satılamayanlar, Bakanlıkça belirlenen sosyal yardım kurumlarına bağışlanacak. Bağışlanamayan su ürünleri ise imha edilecek.
KANUNA AYKIRI DAVRANANLARA PARA CEZALARI
Ruhsat tezkeresi almadan su ürünleri elde edenlere ve ilgililere tezkerelerini göstermeyenlere 300 YTL, izin belgesi almadan avcılık faaliyetinde bulunanlara 100 YTL idari para cezası verilecek.
Bakanlıktan izin almadan su ürünleri yetiştirmek için tesis kuranlar, bin YTLden 10 bin YTLye kadar idari para cezasına çarptırılacak.
Patlayıcı maddelerle avlananlara 2 bin YTL idari para cezası verilecek.
Su ürünleri veya bunları tüketenlerin sağlığına zarar veren maddeleri, iç sulara ve denizlerdeki tüketim yerlerine veya civarlarına dökenler, mahalli mülki amir tarafından 1000 YTLden 50 bin YTLye kadar idari para cezasına çarptırılabilecek.
İzin almadan su ürünleri avcılığı yapan yabancılara 10 bin YTLden 200 bin YTLye kadar para cezası verilebilecek.
Akarsularda su ürünlerinin geçmesine veya yetişmesine engel olacak şekilde ağ, bent, çit ve benzeri engeller yapanlara verilecek ceza, 1000 YTL olacak.
İçsular, Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında trol ile su ürünleri istihsalinde bulunanlara 25 bin YTL idari para cezası uygulanacak.
BAŞKA ÜLKE KARASULARINDA AVCILIK FAALİYETİ
Başka ülke karasularında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izin almadan avcılık faaliyetinde bulunan balıkçı gemilerine 20 bin YTLden, 100 bin YTLye kadar idari para cezası verilecek.
Balıkçı gemilerinin, insan ve akaryakıt kaçakçılığı gibi suçlarda kullanılması durumunda ruhsat tezkereleri iptal edilecek.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İLE İŞBİRLİĞİ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, su ürünleri kaynaklarının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için su ürünleri koruma alanları ilan edebilecek. Bakanlık, Türk karasuları dışında ilan edilecek bu tür alanlar için Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği yapacak.
Bakanlıktan izin almadan genetik yapısı değiştirilmiş her türlü su ürünlerinin su kaynaklarına bırakılması, kaynaklara yabancı bir türün atılması ve balıklandırma çalışması yapılması yasak olacak.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, nesli tehlikede olan su ürünlerini koruma altına alabilecek. Bu türlerin avlanması, pazarlanması ve satışına tamamen yasaklama getirebilecek.
KARASULARINI İHLAL EDEN BALIKÇILAR
Avcılık faaliyetinde bulunulacak başka ülke karasuları veya ekonomik bölgeleri, Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği içinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca belirlenecek. Bu alanlarda avcılık faaliyetinde bulunacak balıkçı gemilerinin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izin alması zorunlu olacak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, su ürünleri pazarına yönelik gerekli düzenlemeleri yapacak. Balıkçı gemileri, avladıkları su ürünlerini önceden belirlenen noktalardan karaya çıkaracak.
BALIK ÇİFTLİKLERİNİN KİRAYA VERİLMESİ GELECEK TOPLANTIYA KALDI
Komisyon toplantısının sabahki bölümünde, balık çiftliklerinin, il özel idareleri mi yoksa Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından mı kiraya verileceği konusu tartışıldı. Komisyon, konu üzerinde önerge çalışması yapılmasına kararı vererek ilgili maddeyi atladı.