Kriptolu haberleşmeyi sadece 6 kurum yapacak. Çalıntı cihaza haberleşme imkanı verilmeyecek. Tek numara ile farklı şirketlerden hizmet alınabilecek. Abone kayıtları güncellenecek. Ulaştırma Bakanlığı alternatif haberleşme hattı kurabilecek.
Yazar : Turan YILMAZ
MECLİS, tatile girmeden önce, elektronik iletişimin altyapısını sağlayacak "Elektronik Haberleşme Yasası"nı kabul etti. Yasa, numara değiştirmeden farklı şirketlerden hizmet alınmasının yolunu açıyor. Çalıntı cihaza haberleşme yasağı getiren yasa ile Ulaştırma Bakanlığı da yaşanabilecek felaketler nedeniyle iletişimin kesintiye uğramaması için alternatif haberleşme hattı kurabilecek. Kriptolu haberleşmesi ise sadece 6 kuruma bırakan yasa ile getirilenler şöyle:
Kurumun adı da değişti
Telekomünikasyon Kurumunun adı "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu" olarak değiştirildi. Kurum, elektronik haberleşme sektöründe, rekabeti sağlayıp korumak, rekabeti engelleyici, bozucu ya da kısıtlayıcı uygulamaları gidermek için düzenlemeler yapacak. Kurum, sektörde rekabete aykırı davranış ve uygulamaları doğrudan ya da şikayet üzerine incelemeye, soruşturmaya ve rekabetin sağlanmasına yönelik gerekli önlemleri almaya yetkili olacak.
Tarife serbestçe belirlenecek
Ulaştırma Bakanlığınca belirlenip, kurumca yetkilendirilecek kullanım hakları süreleri 25 yıldan fazla olmayacak. Tarife, elektronik haberleşme hizmetinin sunulmasında ilgili mevzuat ve düzenlemelere aykırı olmayacak şekilde, yetkilendirme belgelerindeki düzenlemelere aykırı olmaksızın işletmecilerince serbestçe belirlenecek. İşletmeci, tarifesini etkileyecek nitelikteki kampanyalarını uygulamadan önce de kurumdan izin alacak.
Numara taşınabilecek
Kurum, ulusal numaralandırma planı hazırlayacak ve plana uygun olarak numara tahsis işlemlerini yapacak, numara tahsis ve kullanımını koşullara bağlayabilecek. Kamu düzeni ve milli güvenliğin gerektirdiği durumlarda tahsisli numaralarda değişiklik yapılabileceği gibi tahsisli numaralar geri de alınabilecek.
Aboneler, kullandıkları telefon numarasını değiştirmeden farklı bir işletmeden hizmet de alabilecek. İşletmeciler, işletmeci numara taşınabilirliği hizmeti vermek ya da taşınmış numaralara çağrı göndermek üzere kuracakları sistemler ile mevcut sistemlerinde yapacakları değişikliklerden oluşan maliyeti de karşılayacaklar.
Kaçak-çalıntı cihaz önlemi
İşletmeciler, kayıp, kaçak ya da çalıntı cihazlara, elektronik haberleşme hizmeti veremeyecekler. Kurumun, Merkezi Mobil Cihaz Kimlik Tanımı Veri Tabanı Sisteminde (MCKS) kayıtlıyken, elektronik kimlik bilgisi kopyalanmış gerçek cihazlar sadece eşleştirme yapılan abone numaralarıyla kullanılabilecek. GSM mobil telefon hizmeti sunanlar nezdinde tutulan abonelik kayıtlarının tam, doğru ve güncel bilgilerden oluşmasını sağlamak için tüm abonelik kayıtları yasanın yayımından itibaren 1 yıl içinde güncellenecek.
Frekans planlaması yapılacak
Kurum, telsiz yayınlarının birbiri üzerinde elektromanyetik girişim oluşturmaması ve frekans bantlarının etkin ve verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla uluslararası frekans planlaması, tahsisi, uluslararası koordinasyonu ile tescilleri yapacak. Her ne şekilde olursa olsun, telsiz cihaz veya sistemi kurmak ve işletmek isteyenler, frekans tahsis ve tescil işlemlerini kuruma yaptıracak. Frekans tahsislerinde, Dışişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ihtiyaçları da dahil TSKya, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğüne öncelik tanınacak. TSK ile RTÜK, kendisine tahsis edilen frekans bantlarında frekans planlamasını yapıp uygulayacak.
Telsiz için ruhsat izni alınacak
Telsiz cihaz veya sistemi kullanıcılarının, telsiz kurma ile kullanma izni ve telsiz ruhsatnamesi alması zorunlu olacak. Yabancı devletlerle yapılan anlaşmalara dayanılarak kurulmuş ve kurulacak telsiz cihaz veya sistemleri, bu anlaşmalardaki özel hükümlere tabi olacak. Telsiz ruhsatname ve kullanımı için öngörülen ücretler de yarı oranında düşürüldü. Buna göre, telsiz ruhsatname ve kullanma ücretleri yıllık, sabit uydu yer terminalleri için 50, mobil uydu yer terminalleri için 40, mobil uydu abone terminalleri (alıcı-verici) için 25 YTL olacak. Telsiz ruhsatnamesi için her baz istasyonu ile sistemde bulunan her cihaz başına 100 YTL alınacak.