Tuzlanın risk haritası:Zehirlenme, ezilme, patlama
TBMM Tuzla Tersanesinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu, raporunu tamamlayarak TBMM Başkanlığına sundu. Raporun tam metnine, ana sayfadaki "Dosyalar" bölümünden ulaşabilirsiniz.
TBMM Tuzla Tersanesinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu raporuna göre, yeni gemi inşası ve gemi bakım ve onarım çalışmalarının yapıldığı bölgede, iş sağlığı ve güvenliği yönünden kazaya neden olabilecek çok sayıda "tehlike kaynağı ve riskler" bulunuyor.
Raporda, riskler şöyle sıralandı: "Kaldırılan ve taşınan malzeme altında çalışma, zararlı maddelere yoğun şekilde maruz kalma, boya, gaz, kaynak kullanımı, yangın ve patlama riski, yüksekte çalışma, düşme riski, yoğun ve uzun süreli çalışma, zehirli kimyasallarla çalışma"ANKARATBMM Tuzla Tersanesinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu raporuna göre, yeni gemi inşası ve gemi bakım ve onarım çalışmalarının yapıldığı bölgede, iş sağlığı ve güvenliği yönünden kazaya neden olabilecek çok sayıda "Tehlike kaynağı ve risk" bulunuyor. Raporda, riskler şöyle sıralandı: "Kaldırılan ve taşınan malzeme altında çalışma, zararlı maddelere yoğun şekilde maruz kalma, boya, gaz, kaynak kullanımı, yangın ve patlama riski, yüksekte çalışma, düşme riski, yoğun ve uzun süreli çalışma, zehirli kimyasallarla çalışma"
Rapora göre, Tuzla tersaneler bölgesinde, 2000-2008 yılları arasında 61 ölümlü kaza meydana geldi. Türkiye çalışan sayısına göre kaza oranı 10 binde 3 olurken, bu oran Malezyada 10 binde 12, Çin, Singapur ve Tayvanda 10 binde 10, Japonyada binde 3, Amerikada binde 2, İsveç ve İngilterede ise 10 binde 1 olarak gerçekleşti. Kaza nedenleri arasında ilk sırayı 20 kişiyle yüksekten düşme alırken, bunu 10ar kişiyle elektrik çarpması ve üzerine malzeme düşmesi,7şer kişiyle de patlama, sıkışma ve diğer nedenler izliyor.Müfettişler tespit etti
Raporda, Tuzla tersaneler bölgesinde yapılan teftişlere de yer veriliyor. Tuzla tersanelerinde son yıllarda yapılan teftişlerde, iş sağlığı ve güvenliği yönünden en çok tespit edilen eksikliklerin başında iş yerlerinde risk değerlendirmesi ve yeterli eğitim yapılmaması ile yıllık eğitim programı hazırlanarak uygulanmaması geliyor.
Bunları meslek hastalığına yol açabilecek olan işlerde çalışan işçilerin sağlık kontrolünün yapılmaması, iş yerlerinde yangın ekibi kurulmaması, yangın tahliye tatbikatının yapılmaması, yüksekte çalışmalar ve düşmelere karşı gerekli önlemlerin alınmaması, elektrik tesisatının ve topraklama tesisatının kontrolünün yaptırılmaması gibi riskler izliyor.
Kişisel koruyucu donanımlarının kullanılmaması da tespit edilen eksiklikler arasında yer alıyor. Patlayıcı ortam oluşabilecek alanların sınıflandırılmaması, patlayıcı ortamlarla ilgili risk değerlendirilmesi yapılmaması, patlamadan korunma dokümanı hazırlanmaması, gaz tüplerinin taşınması ve depolanmasında güvenlik tedbirlerinin alınmaması ise tespit edilen diğer eksiklikler arasında bulunuyor.
Raporda şu önerilerde bulunuldu:
Gemi yan sanayi taşınmalı
Tuzladaki gemi yan sanayi, Tuzla, Yalova ve İzmit üçgeninde belirlenecek bir alana kurulacak organize sanayi bölgesine taşınmalı.
Kaynakta otamasyona geçilmeli
Tuzla koyu için master planı yapılmalı ve bölgede yaşanan ulaşım ve park sorunu hızla çözüme kavuşturulmalıdır. Boyama işlemleri, boya hollerinde yapılmalı ve bu işlemler filtrasyona tabi tutulmalı. Gemi üzerinde özellikle kesim, kaynak ve boya işlemlerinde otomasyona geçilmeli.
Ana işler taşerona verilmesin
Tersanede yapılan ana işler. her ne ad altında olursa olsun taşeronlara verilmemeli. Alt işveren uygulaması, objektif kriterlere bağlanmalı. Sektörde alt yüklenici firmaların çalışma standartlarının ve alanlarının belirlenmesine ilişkin yasal düzenlemeler yapılmalı.
Tedbir almayana men
İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili tedbirleri yerine getirmeyen tersane faaliyetlerine izin verilmemeli. Tersaneler ve alt işverenler, çalışan işçi sayısına bakılmaksızın işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi istihdam etmeli.
Uzmanlar ücretini bakanlıktan alsın
İş güvenliği uzmanları, ücretlerini tersane sahibi yerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından almalı. İşveren, işçinin primleriyle birlikte bunun parasını Bakanlığa ödemeli. Sigortasız işçi çalıştırılmamalı, sigorta primleri gerçek ücret üzerinden gösterilmeli. Sadece Tuzlada görev yapacak iş müfettişlerinin sürekli istihdam edileceği bir birim kurulmalı.
Özel iş müfettişi
Tersanelerde ölümle sonuçlanan kaza nedenleri dikkate alınarak, mevzuata uygun önlemler alınmalı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Danışma Kurulu oluşturulmalı. Tersanelerde yürütülen faaliyetlerden "Sağlık Kuralları Bakımından 7,5 Saat ve Daha Fazla Çalışması Gereken İşler Hakkında Yönetmelik" kapsamında olan işlerde işçilerin 7,5 saatten fazla çalışmasının önüne geçilmeli.
İşveren katkısıyla yurt
Tersaneler bölgesinin tümü için seçilecek bir alanda lojman, sosyal konut veya yurt projelerinden biri veya birkaçı, işveren katkısıyla yapılmalı.
Özel itfaiye ve hastane
Teknik liselerdeki gemi inşa bölümlerinin sayısı artırılmalı. Bu konuyla ilgili lise, meslek yüksek okulu ve üniversitelerdeki bölümlerin son sınıflarında öğrencilere iş güvenliği ve işçi sağlığı dersleri verilmeli. Tuzla gemi inşa sanayi bölgesinde kara ve deniz itfaiyesinden oluşan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı özel bir itfaiye birimi kurulmalı. Tuzla ilçesinde de acil, mikro cerrahi, ortopedi ve travmatoloji, beyin cerrahisi gibi bölümlerin bulunduğu bir hastane kurulmalı.