Öğrenci affı genişledi
4.02.2020 11:16:10
TBMM Milli Eğitim Komisyonu, her ne sebeple olursa olsun üniversiteleriyle ilişiği kesilen öğrencilere 1980den sonraki 12.affı kabul etti. Komisyon, hükümetin 28 Haziran 2000den sonrası için talep ettiği affın süresini ve kapsamını oybirliğiyle genişletti.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelikin "Üniversitelerde ciddi kırtasiyecilik oluşturur" uyarısına rağmen kabul edilen düzenlemeden 7 Haziran 1995den sonra okullarıyla ilişiği kesilen ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören öğrenciler yararlanacak. Tasarıya CHPnin isteği ve Bakan Çelikin "ortak görüşle çıkaralım" telkiniyle 12 Eylül 1980den sonra çıkarılan 11 aftan yararlanmayanlar da dahil edildi.
Harp Okulları da kapsamda
Düzenlemenin kapsamına önergeyle Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı harp okulları, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, astsubay meslek yüksek okulu ile üç yıllık Gevher Nesibe Sağlık Enstitüsü de alındı. 400 bini açıköğretim öğrencisi olmak üzere 640 bin öğrencinin yararlanması beklenen tasarının önümüzdeki hafta Genel Kurulda yasalaşması bekleniyor.
İki ay içinde başvuru
Düzenlemeden yararlanmak isteyenler tasarının yasalaşmasının ardından iki ay içinde başvurabilecekler. Devamsızlıktan kalınan dersler için bir öğrenim yılı devam ve dört sınav hakkı tanınacak. Başarısız olanlara ise devam zorunluluğu yok. Not ortalaması nedeniyle sınıfta kalmış olanlara, bir üst sınıfa bir öğrenim yılı devam etme ve istedikleri üç dersten not yükseltmek için iki sınav hakkı verilecek. Lisansüstü öğrencilerin ise sınav hakkı üçle sınırlandı. Yüksek lisans öğrencileri için bir, doktora öğrencileri için iki yıl tez hazırlama süresi verilecek.
Askerler ve tutuklular da yararlanacak
İlişik kesme işlemine karşı idari yargıya başvuranlar da, dava davacının aleyhine sonuçlansa bile, bu haktan yararlanacak. Askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini, gözaltında veya tutuklu bulunanlar ise bu haktan yararlanmak için, bu hallerinin sona ermesini takip eden iki ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurabilecekler.
Uyuşturucu taciri ve tecavüzcüyü affetmeyelim
Komisyonda MHPnin uyuşturucu kullanma ve ticaretini yapma, ırza tecavüz, kanun dışı örgüte üye olma, bayrak törenine saygısızlık gibi disiplinsizlik suçuyla ilişiği kesilenlerin affedilmemesi önerisi Bakan Çelikin "Bundan önceki aflarda da bu hüküm vardı. Anayasa Mahkemesinden döner" uyarısıyla kabul edilmedi. Çelik düzenlemenin bir af olmadığını, sadece devam ve sınav hakkı tanıdığını savundu.
CHPli Engin Altay da uzun vadede bu işin parlamentoya gelmesini önlemek için af yetkisinin YÖK, Üniversitelerarası Kurul veya üniversite senatolarına bırakılmasına olanak sağlayacak düzenleme yapılmasını önerdi.
Atılanların yüzde 1i disiplinden
Tasarının gerekçesinde üniversiteyle ilişiği kesilenlerin nedenleri yüzde 44 başarısızlık, yüzde 32.9 kendi isteğiyle, yüzde 16 devamsızlık ve yüzde 7 kayıt yenilememe olarak açıklandı. Kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı hareket ederek disiplinsizlik gerekçesiyle ilişiği kesilenlerin ise yüzde 1i bile bulmadığı belirtildi. 1983 eğitim-öğretim yılından bu yana öğrencilere onbir kez okullarına devam edebilme hakkı tanındığı belirtilen gerekçede 1997 öğretim yılına kadar 163 bin 851 öğrencinin yararlandığı ifade edildi. Gerekçede, "Mevcut verilere göre söz konusu haklardan yararlananların başarı ortalaması yüzde 48dir. Bu oran, bu haklardan yararlananlardan yarıya yakınının yükseköğrenimlerini tamamlama fırsatı bulduklarını göstermektedir" denildi. Gerekçede verilen hakların bir af niteliğinde olmadığı, ek fırsatların verilmesinden ibaret olduğu vurgulandı.