Gazetecilere dil bursunun kriterleri belirlendi
4.02.2020 11:16:10
Tanıtma Fonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) desteğiyle yerel ve Yaygın Medya Mensupları için yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek İngilizce dil kursuna ilişkin kriterler belirlendi.
BURSTAN yararlanmak isteyen gazetecilerde basın kartı sahibi olmaları ve 5953 sayılı Kanun kapsamında en az 5 yıl medya kuruluşlarında bilfiil çalışıyor olmaları şartı aranacak. Başvuruda bulunanların çalıştıkları kurumlardan izin almış, erkek adayların ise askerliğini yapmış veya tecil ettirmiş olmaları gerekecek.
Yerel ve yaygın medyada çalışan gazetecilerin lisan bilgilerinin geliştirilmesi ile mesleki bilgi ve tecrübelerinin artırılmasını sağlamak amacıyla Tanıtma Fonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğinde Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ile TOBB - Türkiye Medya ve İletişim Meclisi, “Yerel ve Yaygın Medya Mensupları” için yurt içi ve yurt dışında İngilizce kursları düzenleyecek.
Kurstan yararlanacak adaylar, Ankara Üniversitesi TÖMER-Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından (merkezde ve şubesi bulunan illerde) yapılacak ön seviye tespit sınavı sonucunda Komisyon tarafından seçilecek. Komisyonun belirleyeceği 50 yerel ve 50 yaygın medya mensubu önce yurt içinde 3 ay İngilizce dil eğitimine tabi tutulacak. Bu eğitim sürecinde başarılı olanlardan 10 yerel medya mensubu ile 10 yaygın medya mensubu, Türkiyenin Londra ve Washington Büyükelçilikleri Basın Müşavirliklerinin bulundukları ABD ve İngiltereye dil eğitimi için 3 ay süreyle gönderilecek.
Basın mensuplarına yönelik yurt dışında bulundukları ülkenin kitle iletişim araçlarını ziyaret etme veya bu kuruluşlarda staj imkanları da araştırılacak. Yabancı dil eğitimi, yurt içinde TÖMER tarafından merkezde veya uygun olması halinde şubesi bulunan illerde, yurt dışında ise Washington ve Londrada daha sonra belirlenecek eğitim kurumlarında verilecek.
Yurt içi eğitimlere katılacak 50 yerel ve 50 yaygın medya mensubu ile yurt dışı eğitimlere katılacak 10 yerel ve 10 yaygın medya mensubunun, bir defaya mahsus gidiş-geliş masrafları, eğitim görecekleri kurumların ücretleri, eğitimleriyle ilgili kitap giderleri ve eğitimleri süresince konaklama, yeme içme ve cep harçlıklarını kapsayan iaşe giderleri de burs kapsamında karşılanacak.
ADAYLARDA ARANACAK KRİTERLER
Burs için başvuracak adaylarda aranacak şartlar da belirlendi. Buna göre, başvuruda bulunacak gazetecilerin basın kartı sahibi olması, medya kuruluşlarında en az 5 yıl bilfiil 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki Kanuna uygun olarak çalışıyor olmaları ve çalıştıkları kurumlardan izin almış olmaları şartı aranacak.
Adayların, en az iki yıllık yüksek öğretim (önlisans veya meslek yüksek okulu) veya denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca kabul edilmiş bir eğitim kurumunu bitirmiş olmaları (Eğitimin iletişimle ilgili olması tercih nedeni olacak), 35 yaşından gün almamış olmaları gerekecek. Erkek adaylarda askerliğini yapmış veya tecil ettirmiş olma şartı aranacak.
ADAYLARDAN İSTENECEK BELGELER
Adaylardan başvuru formu ile birlikte basın kartının ön ve arka yüzünün fotokopisi, 6 adet vesikalık fotoğraf (fotoğrafların ön cepheden, son 6 ayda çektirilmiş olması gerekiyor), adayların halen bir medya kuruluşunda çalıştıklarını ve kurs süresince izinli olduklarını gösterir kaşeli ve imzalı belge, adli sicil kayıt belgesi, askerlik terhis veya tecil belgesi, varsa İngilizce bildiğini gösteren belge, mezun olduğu okul diploması veya çıkış belgesinin fotokopisi (kesin kayıt sırasında noter tasdikli sureti) istenecek.
ARANACAK ÖZEL ŞARTLAR
Burs için başvuruda bulunacak adaylarda bazı özel şartlarda aranacak. Buna göre burs için gerekli şartları taşımayan adayların başvurusu dikkate alınmayacak. Eksik belge ile başvuranlar veya duyurudaki şartlardan en az birini taşımadıkları sonradan anlaşılanların kursiyerliklerine derhal son verilecek. Yurt içi (TÖMERde) ve yurt dışı eğitime katılacak yerel ve yaygın medya mensupları, oluşturulacak bir komisyon marifetiyle seçilecek. Komisyon, temel lisan barajını aşan yerel ve yaygın medya mensupları arasından seçim yapacak ve gerekli görmesi halinde başvuranları mülakata çağrılabilecek.
TÖMERin yapacağı ön seviye tespit sınavına katılacak adaylar, her türlü ulaşım vs. masrafını kendileri karşılayacak. Yurt içi ve yurt dışı eğitime gönderileceklerin nerede eğitim alacaklarına ise komisyon karar verecek. Kurslara katılması uygun görülen basın mensuplarına BYEGM tarafından bildirimde bulunulacak.
Kurslara katılmaya hak kazanıp da, kurs başlamadan bu haklarından vazgeçmek isteyenlerin durumlarını BYEGMye bir dilekçeyle bildirmeleri zorunlu olacak. Bu kişilerin yerine yedek listedeki adaylar başarı sırasına göre çağrılacak. Kurslara devam etmek zorunluluğu bulunacak. Kur sonlarında yapılacak sınavlarda başarısız olanların ise kursla ilişiği kesilecek. Yurt içindeki kurslarda TÖMERin, yurt dışında ise ilgili kurumun eğitim öğretim sınav yönetmeliğindeki kriterleri uygulanacak.
Ayrıca, kursa başladıktan sonra mazeretsiz olarak kursu terk edenler ile devamsızlık sebebiyle kursla ilişiği kesilenlerden yapılan tüm masraflar tahsil edilecek. Yurt dışına gönderilen kursiyerlerin, Türkiyeye döndükten sonra bir ay içerisinde, izlenim ve çalışmalarını raporlandırarak BYEGMye sunmaları gerekecek.
BAŞVURU TARİHLERİ
başvuruların, 29 Ocak-13 şubat tarihleri arasında, BYEGMnin “Ceyhun Atıf Kansu Cad. No: 122 Balgat 06520 ANKARA” adresine postayla veya şahsen yapılması gerekiyor. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular ile postadaki gecikmeler ise kabul edilmeyecek. Konuyla ilgili BYEGM ile byd@byegm.gov.tr adresinden elektronik ortamda yazışılabilecek ve 0 (312) 583 62 07- 583 62 10 nolu telefonlardan da bilgi alınabilecek.
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 1980li yıllarda medya mensuplarına yönelik gerçekleştirilen yurt içi ve yurt dışındaki dil eğitiminin yeniden canlandırıldığını söyledi. Bu projeyle yaygın ve yerel medya mensuplarının Türkiyede dil eğitimlerine imkan sağlanacağını anımsatan Melek, yurt dışına gönderilecek gazetecilerin dil eğitimlerinin pekiştirilerek mesleki bilgi ve deneyimlerinin artırılmasına katkıda bulunulacağını anlattı.
projeye katkılarından dolayı Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Türkiye Medya ve İletişim Meclisi Başkanı Vahap Munyar ile Tanıtma Fonuna teşekkür eden Melek, bu projenin imkanlar ölçüsünde önümüzdeki yıllarda da devam ettirilmesine çalışacaklarını bildirdi.