Yıpranma hakkından sonra kıdem tazminatı da gidiyor
Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, Habertürk Gazetesindeki yazısında, üzerinde çalışılan kıdem tazminatı düzenlemesini gazeteciler açısından değerlendirdi. Tezelin 6 Haziran 2009 tarihli Habertürk Gazetesindeki yazısını aşağıda yayımlıyoruz. Yazının özgün metnine www.alitezel.com adresinden de ulaşılabilir.
KIDEM TAZMİNATI FONU GAZETECİLERİ DE ÇOK ÜZER
Ali TEZEL
atezel@htgazete.com.tr
Şayet kıdem tazminatı uygulamasına son verilir de yerine fon getirilirse bundan 5953 sayılı Basın-İş Kanununa tabi çalışanlar da kötü etkilenecekler...
Zira, normal işçiler, kıdem tazminatı tavanından (2260 liradan) daha fazla brüt ücret alıyorlarsa fazlası için tazminat alamazlar ama gazetecilerde tavan uygulaması yok iken fonla getirilecektir.
Kamuoyunda bilinen adıyla 212 sayılı Kanuna tabi çalışan yazılı-görsel basın çalışanlarının kıdem tazminatı alabilecekleri haller ise;
Meslekte en az beş yıl çalışmış olan basın çalışanlarına aşağıdaki hal ve şartlarla kıdem tazminatı ödenir. (Meslek kıdemi Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünde tutulan gazeteci defterine ilk kayıt tarihine göre belli edilir.)
* Gazetecinin işveren tarafından haklı bir sebep olmaksızın işine son verilmesi,
* Gazetecinin işini haklı sebeple (5953/11 md) bırakması,
* Gazetecinin ölümü ve emekliliği.
GAZETECİLERDE TAVAN YOK AMA FONLA GELİYOR
Halen geçerli olan 5953 sayılı Basın-İş Kanunu gereğince alınacak kıdem tazminatı ödemesinde herhangi bir tavan yoktur. Ancak, basın çalışanları da fona dahil edilince tavan uygulamasına tabi olacaklar. Basın çalışanlarına fondan sonra tavan gelecek olması fonun olumsuz yönlerinden biridir.
Kıdem tazminatına baz alınacak ücretin üst sınırı şimdi olduğu gibi Emeklili Sandığına tabi en yüksek devlet memuru ikramiyesi ile ilişkilendirilmektedir ama şu anda tavana tabi olmayan basın çalışanlarına da fonla birlikte tavan uygulanacaktır.