Adnan Gergerin kaleminden Faili Meçhul Öfke
Gazeteci-yazar Adnan Gerger’in Türkiye’de son yıllarda yaşanan ve gündeme damgasını veren olayların perde arkasını anlatan üç "nehir" kitaptan oluşan ilk romanı yayımlandı. İmge Yayınevince basılan ve "Faili Meçhul Öfke" başlığıyla raflarda yerini alan romanda Türkiye’nin kendisiyle yüzleşmesi anlatılıyor. Roman, "Bir ülke kaostan ve korkudan nasıl kurtulur?", "Bir ülkenin Beklentileri nelerdir?, Böyle bir ortamda aşk nasıl yaşanır?" sorularına da yanıt arıyor. Romanda, 12 Eylül darbesinden bugüne devletin derinliğinde yaşanan karanlık ilişkilerin iç yüzü alışagelmişin dışında anlatılıyor.
Parlamento Muhabirleri Derneği üyesi de olan gazeteci-yazar Adnan Gerger, otuz yıllık gazetecilik ve edebiyat birikimini okurlarla paylaşmaya devam ediyor. Gerger’in dört yıllık çalışmanın ardından tamamlandığı "Faili Meçhul Öfke" adlı romanı İmge yayınevi tarafından okuyucuların beğenisine sunuldu.
"Faili Meçhul Öfke"; Adnan Gerger’in ilk romanı, aynı zamanda Türkiye’de son yıllarda yaşanan ve gündeme damgasını veren olayların perde arkasını anlatan üç “nehir” kitabın ilki olma özelliğini de taşıyor.
Halen NTV’de muhabir olarak çalışan Adnan Gerger, Türkiye’de son yıllarda yaşananların bir kesitini sunuyor. Ancak bu sıradan bir anlatı değil. Sıradan olmadığı için de yazdığı roman gizemli, soluk soluğa okunan bir kitaba dönüşüyor… Haberlere sığmayan bilgilere ve belgelere dayanan; ancak edebiyatın da disiplinlerinden vazgeçmeden girift ve şaşırtıcı bir kurgusuyla yazılan roman, Türkiye’yi sorguluyor.
Romanda, 12 Eylül Darbesi’nden bugüne kadar devletin derinliğinde yaşanan karanlık ilişkiler ve bu ilişkilerin iç yüzü anlatılıyor. Roman sadece bu ilişkilerden oluşmuyor. Devletin içerisinde “devlet” gibi yuvalanmış güçleri deşifre ediyor. Telefon dinlemelerinin gerçek boyutunu, işkence tezgâhlarını faili meçhul cinayetlerin nasıl işlendiğini şu ana kadar bilinmeyen yönleriyle gözler önüne seriyor.
Romanın en dikkat çekici yanı da, zamanımızda görülmediğini sandığımız aşkların var olduğunu bize anlatması. Roman zaten “Beklemeyi Bilenlere” adanıyor. Kitabın arka yüzündeyse kitap şöyle tanıtılıyor:
“Faili Meçhul Öfke, aşkla ve direnerek “beklemeyi” bilenlere adanan bir roman... Beklemeyi romanda toplumsal bir niteliğe dönüştüren yazar, felsefi ve estetik yapısını da tartışmaya açıyor.
Faili Meçhul Öfke, aşk romanı değil, polisiye hiç değil. Tarihsel bir roman mı? Belki... Faili Meçhul Öfke romanında aynı zamanda Türkiye’nin yakın tarihini anlatırken aynı zamanda o günlerden bu günlere gelen toplumun sosyolojisi yansıtılıyor. Romanda, polisiye romanlardaki girift kurgusu bu nedenle oluşturuluyor ve düşünsel kalıplar halinde okuyucuya aktarılıyor...
Faili Meçhul Öfke, bireyin umutla ve güzel günleri beklerken “aşkı” nasıl yaşadığı, toplumsal sorunlar sarmalından çıkmak için insanların içindeki saflığı da nasıl yaşattığı alabildiğine gözler önüne seriyor.
Bu roman, aslında hâlâ sözcüklerinin henüz bitmediğini, “bizim de söyleyecek bir sözümüz var” diyebilenlerin bir romanı... Bu roman, 12 Eylül döneminde gözaltına alınan o gencecik çocuklara nasıl işkence yapıldığını ve o çocukların nasıl direndiklerini anlatıyor. Aynı zamanda devletin içerisinde devleti koruyormuş gibi davrananların aslında kendi iktidarlarını nasıl acımasızca, zalim ve kirli bir şekilde korumaya çalıştıklarını ve bu iktidarlarını korumak için de aynı zamanda kendi içlerinde nasıl çatıştıklarını, özce bu ülkede son otuz yılda neler yaşandığını hatırlatmakla kalmıyor, bu günlere sarkan serüvenini de bize yaşatıyor.
Faili Meçhul Öfke romanı, birbirilerini mecnun gibi seven Leyla’yla Mazlum adındaki iki gencin olaylara tanıklığını yaşamlarının bir anlamı olarak karşımıza çıkarıyor. Öyle ki, bu romanı okuyan herkes bu mecnunluğu, bu tanıklığı, Leyla ve Mazlum’la birlikte paylaşacak ve son 30 yılın tüm günahlarının vebalini kendi boyunlarında hissedecek.”
Edebiyat dünyasına, 1990 yılında yayınladığı ve o dönemde en çok satan “Öykü Kitabı” ünvanını alan “Firar Öyküleri”yle giren Gazeteci-yazar Adnan Gerger’in hikaye, şiir, deneme ve araştırma alanlarında on kitabı bulunuyor. Gerger’in çok sayıda ulusal ve uluslararası gazetecilik, öykü ve fotoğraf ödülleri de bulunuyor.